Tankar om situationen

I Coronatider får man göra det bästa av situationen. I vår famlilj innebär det att vi jobbar på som vanligt på dagarna. Både jag och flickvännen har jobb där vi behövs varje dag och de är båda omöjliga att utföra hemifrån. På kvällarna däremot så blir det mycket mera hemmatid än tidigare. Eftersom vi inte vill bli smittade, eller smitta någon annan om det nu skulle visa sig att vi själva är smittade, så håller vi oss borta från allmänheten så mycket vi kan. Detta innebär att vi slutat med våra regelbundna fritidsaktiviteter, som gym, simning, bokklubb med mera. Det innebär också att vi slutat gå ut och äta och fika på stan, både med vänner men även när det bara är vi.

När vi nu är hemma så mycket så passar vi på att njuta av lugnet. Den där vanliga vardagsstressen med all press på aktiviteter som ska hinnas med är som bortblåst. Kraven på att träffa vänner och vara social finns inte där längre. Istället för att sitta på något café så kan jag och tjejen istället ta en långpromenad längs vattnet. Det gäller ju så klart att inte fastna framför Netflix allt för länge utan att även motionera som mycket man kan i läget som har uppstått.

För att må bra i den isolering som många av oss upplever så tror jag själv att det bästa man kan göra är att göra något för andra. Jag tänkte därför tipsa om några saker som jag tänker man kan göra för att hjälpa andra.

Anmäla sig som volontär

Detta kräver ju att man kanske inte har ett jobb att sköta heltid eller att man har mycket fritid och känner att man vill och orkar. Alla volontärstjänster är ju såklart inte heller heltid, så det kan ju säkert finnas möjlighet att få jobba några timmar i veckan på ställen där behoven finns. Jag vet att sjukhusen just nu skriker efter resurser, både i form av personal men även viss utrustning. Om man har någon slags sjukvårdsutbildning i grunden så kan det vara en bra ide att anmäla sig frivillig att komma och hjälpa till.

Skänka mat, saker eller pengar till lokala organisationer

I Sverige finns många hemlösa, som så klart har det tufft varje dag. I dessa dagar har de här människorna det ännu tuffare. Eftersom folk numera håller sig inne och håller sig borta från andra så har mänskorna på gatan det svårt att få de små bidra de normalt sett kan får av förbipasserande. En god ide är att ta kontakt med sina lokala hjälporganisationer för att se om de behöver hjälp på något sätt. Många behöver säkert volontärer. Andra tar gärna emot gåvor i form av mat, värmande kläder eller pengar. Sök gärna information om dina lokala organisationer på nätet. Exempelvis så har skåne stadsmission en hemsida.

Skänka pengar till internationella organisationer

En sak vi vet säker i denna pandemi är att de flesta länder kommer drabbas. Många länder har inte samma utvecklade sjukvård som vi har i Sverige. Dessa länder kommer sannolikt drabbas hårdare och utsättas för stora prövningar. Därför behöver organisationer som till exempel röda korset mer än någonsin resurser för att kunna hjälpa.